خواجه نصیر توسی و معروفیت جاویدانش نزد مسلمانان، معتبرترین فیلسوف، عالم دینی و متکلم ایرانی

به گزارش سیکانیوز، به گزارش خبرنگاران خواجه نصیرالدین توسی فیلسوف، متکلم، ریاضیدان، منجم و ادیب مشهور ایرانی است که در سال 597 متولد و در 672 در بغداد درگذشت. چون پدرش از فقها و علمای طوس بود از کودکی با علوم شرعی و ادبی آشنا شد. سپس به تحصیل انواع علوم عقلی پرداخت و به همین منظور به نیشابور رفت. بعدها به وزارت رسید. معروفیت جاویدان خواجه نصیر به خاطر تحقیقاتی است که در مثلثات نموده و مدارج این علم را نزد مسلمانان به اوج رسانده است.

خواجه نصیر توسی و معروفیت جاویدانش نزد مسلمانان، معتبرترین فیلسوف، عالم دینی و متکلم ایرانی

معروفیت بی حد در علوم مختلف، مهارت و استادی وی را در نظم و خاصه در نثر تحت الشعاع قرارداده است. نثرش عالمانه و زبانش ساده و دلپذیر است و شعرش نیز خالی از لطف نیست. اخلاق ناصری، اوصاف الاشراف، معیارالاشعار، اساس الاقتباس، اخلاق محتشمی، تجریدالاعتقاد از جمله آثار اوست.

در سال های گذشته کتاب هایی درباره زندگی و اندیشه های خواجه نصیرالدین طوسی به کوشش مرکز پژوهشی میراث مکتوب منتشر شده است که برای علاقه مندان به آشنایی با اندیشه ها و آثارخواجه نصیر مفیداست . اندیشه های فلسفی و کلامی خواجه نصیرالدین طوسی، معیارالأشعار، مجموعه رسائل خواجه نصیر الدین طوسی و رساله نجومی نمونه هایی از آن کتاب هاست.

اندیشه های فلسفی و کلامی خواجه نصیرالدین طوسی تألیف همانی نعمان فرحات نوشته غلامرضا جمشید نژاد اول یکی از کتاب هاست. در این مجموعه مقالاتی پیرامون زندگی، آثار و اندیشه های خواجه نصیرالدین طوسی، در زمینه های مختلف علمی، فلسفی، کلامی، تاریخی و... گرد آمده است. بخشی از این مقالات در واقع گوشه ای از پژوهش هایی است که در بیش از یک قرن درباره خواجه نصیرالدین اجرا شده است و از لحاظ تاریخی اهمیت دارند و بعضی دیگر نیز تحقیقات و پژوهش های جدیدی است که به قلم شماری از اندیشه مندان ایرانی و خارجی به رشته تحریر درآمده است.

معیارالأشعار در علم عروض و قافیه شعر پارسی و تازی از آثار ابوجعفر محمدبن حسن ملقب به نصیرالدین (597 ـ 672 ق) است. این کتاب که چونان دیگر آثار خواجه، نثری پیراسته دارد و از ترتیب و تنسیقی متقن برخوردار است، به جهاتی در زبان فارسی دارای اهمیت است. در تصحیح انتقادی کتاب، نسخه کتابخانه احمد ثالث استانبول اساس نهاده شده است. تاریخ کتابت این نسخه سال 702 هجری قمری است و با نسخه ای که بر خواجه خوانده شده مقابله شده است.

مقدار الأفکار، شرح معیارالأشعار، تصنیف مولامحمد سعدالله مفتی مرادآبادی است که از دانشمندان و ادیبان سده سیزدهم هجری قمری در هندوستان است. این کتاب شرحی جامع بر معیارالأشعار است که در عین ضبط متن معیارالأشعار، به شرح مسائل و مبهمات این کتاب می پردازد. این اثر نخستین بار به سال 1263 هجری قمری در هند به چاپ رسید و اینک با تصحیح مجدد همراه با متن معیارالأشعار منتشر می گردد.

مجموعه رسائل خواجه نصیر الدین طوسی، نوشته محمدتقی مدرس رضوی نیز شامل رسالاتی مانند رساله اثبات واجب، رساله جبر و قدر، رساله در رسم و آئین پادشاهان قدیم راجع به مالیات و مصارف آن، رساله سیر و سلوک، رساله در قسمت موجودات و سوالات شمس الدین کیشی و جواب آن است که انتشارات دانشگاه تهران با همکاری مرکز پژوهشی میراث مکتوب آن را منتشر نموده است.

استاد بشر پژوهش هایی در زندگی روزگار فلسفه و علم خواجه نصیرالدین طوسی گزینش و ویرایش حسین معصومی همدانی و محمدجواد انواری است. در این مجموعه مقالاتی پیرامون زندگی، آثار و اندیشه های خواجه نصیرالدین طوسی، در زمینه های مختلف علمی، فلسفی، کلامی، تاریخی و... گرد آمده است. بخشی از این مقالات در واقع گوشه ای از پژوهش هایی است که در بیش از یک قرن درباره خواجه نصیرالدین اجرا شده است و از لحاظ تاریخی اهمیت دارند و بعضی دیگر نیز تحقیقات و پژوهش های جدیدی است که به قلم شماری از اندیشه مندان ایرانی و خارجی به رشته تحریر درآمده است.

رساله نجومی خواجه نصیرالدین طوسی با عنوان التذکره فی علم الهیئه به عنوان مقدمه ای بر علم هیأت دست کم به مدت پنج قرن مورد استفاده کسانی بود که به فراگیری این علم می پرداختند. الگوی نجومی طوسی، منجمان متأخر دوره اسلامی را تحت تأثیر قرار داد و تا سه چهار قرن پس از او نیز الهام بخش کوشش های متعدد دیگری برای اصلاح دستگاه نجومی بطلمیوس بود.

شرح های متعددی بر تذکره نوشته شده است که از جمله آنها می توان به شرح های عبدالعلی بیرجندی، قطب الدین شیرازی، شمس الدین خفری و نظام الدین نیشابوری اشاره نمود.

رساله تذکره طوسی در سال 1993 همراه با مقدمه، شرحات و ترجمه انگلیسی آن از سوی جمیل رجب منتشر شده بود و اینک همین چاپ با حروفچینی و حفظ صفحه آرایی چاپ پیشین آن همراه با ترجمه مقدمه آن به زبان فارسی به پیشگاه علاقه مندان این حوزه ارایه می گردد.

دو کتاب درباره خواجه نصیر

خواجه نصیرالدین طوسی از مجموعه کتاب های از ایران چه می دانم؟ به قلم دکتر سیّد موسی دیباج (-1335) است. این کتاب نگاهی گذرا دارد به زندگی، اندیشه و آثار خواجه نصیرالدین طوسی، حکیم معروف و فیلسوف بزرگ قرن هفتم قمری.

خواجه نصیرالدین ابوجعفر محمدبن فخرالدین محمدبن حسن طوسی، حکیم معروف و فیلسوف بزرگ قرن هفتم قمری بی شک، یکی از بزرگ ترین دانشمندان در تاریخ علم است. او نه تنها در علم و دانش زمان خود سرآمد بود، بلکه از بزرگ ترین کاربدستان اداری و صاحب نظر در زمینه های گوناگون در دوره خود به شمار می رفت. اعتقادات خاص کلامی و شیعه مذهب بودن (شیعه اثنی عشری)، ویژگی بزرگ خواجه نصیرالدین طوسی است که وی را در ردیف یکی از معتبرترین عالمان دینی و متکلمان ایرانی قرار داده است.

آثار کلامی، منطقی و فلسفی این اندیشمند گرانمایه، مرجع فکری بزرگ اندیشمندان پسین بوده و به جرأت می توان گفت که این فیلسوف متکلم از پایه گذاران علوم عقلی محسوب می گردد. زیرا پس از حمله مغول، علم و هنر و دستاوردهای علمی و هنری دستخوش نابودی و اضمحلال نهاده شد و بسیاری از دانشمندان متواری و آواره بودند. البته خواجه افزون بر کلام، منطق و فلسفه به تمامی علوم و فنون عصر خود از جمله ادبیات، ریاضی، حدیث، نجوم، تفسیر، فقه و ... احاطۀ کامل داشت و به همین جهت استادالبشر خوانده می شد. او در ادبیات عربی و فارسی هم تبحر داشت و اشعاری به فارسی و عربی دارد که گاهی از سر تفنن می سروده است. برترین اثر او در حکمت عملی، اخلاق ناصری است.

استاد بشر که ششمین دفتر از مجموعه متن شناسی مرکز پژوهشی میراث مکتوب است، دربردارنده مقالات و پژوهش هایی است که درباره زندگی، روزگار، علم و فلسفه خواجه نصیرالدّین طوسی انجام شده است. این مقالات، گزیده ای از پژوهش هایی است که طی یک قرن درباره خواجه نصیر اجرا شده است. مقالات در سه بخش زندگی، آثار، تاریخ، فلسفه، کلام، عرفان، حکت عملی و فلسفه و علم، علوم طبقه بندی شده است. تصویرهای خواجه نصیرالدین طوسی، نصیرالدین طوسی و مالیه، نظریه خواجه نصیر در مؤلّفات تقییدی و اخباری، مثلث اخلاقی خواجه دنیا، جفت طوسی در کتاب اگرنیکول اورم، رساله چهارضلعی، کشف القناع یا اولین کتاب در مثلثات، از جمله عناوین مقالات مندرج در این مجموعه است.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران
انتشار: 16 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 16 اردیبهشت 1401 گردآورنده: cicanews.ir شناسه مطلب: 1085

به "خواجه نصیر توسی و معروفیت جاویدانش نزد مسلمانان، معتبرترین فیلسوف، عالم دینی و متکلم ایرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خواجه نصیر توسی و معروفیت جاویدانش نزد مسلمانان، معتبرترین فیلسوف، عالم دینی و متکلم ایرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید