بزرگ ترین نمکدان دنیا در قشم

به گزارش سیکانیوز، گذرگاه های تنگ و تاریک و گاهی به ضخامت بدن انسان؛ عبور سینه خیز از این گذرگاه های تنگ که کانی های تیز نمک از همه طرف آن بیرون زده برای پرخطر کردن یک سفر غارنوردی کافی است اما سرگذشتی که در پی می خوانید ماجرای دیگری هم دارد.

بزرگ ترین نمکدان دنیا در قشم

ماجرای جوی باریکی در غار نمکدان که به اتفاقی خطرناک تبدیل شد؛ آبی که در نگاه اول بی خطر به نظر می رسید. با بارش یک باران کوتاه چیزی نمانده بود تا طولانی ترین غار نمکی دنیا را به گور دسته جمعی تبدیل کند. سفر به قلب نمک در غار نمکدان 3 در جزیره قشم، تجربه ای بود پر خطر برای غارنوردانی که سال گذشته قصد کردند تا پایانیش بروند. ماجرای این سفر از میان خاطرات و گفته های همکار سرزمین من، افشین یوسفی ـ مسوول فنی این گروه ـ گردآوری شده و به وسیله همکارمان، علی اکبر رضوی به نگارش درآمده است.

شنیدن خبر اکتشاف بزرگ ترین غار نمکی دنیا در ایران هیجان انگیز بود. سال 85 بود که خبرش را مستقیم از مهندس بیژن دره شوری، کارشناس پیشکسوت محیط زیست و رئیس وقت ژئوپارک قشم شنیدیم. او برایمان از تحقیقات هفت ساله گروهی اهل کشور چک با همکاری دانشجویان دانشگاه شیراز گفت و اینکه تمام غار را در چند مرحله کشف نموده اند.

سفر به بزرگ ترین غار نمکی دنیا، بهانه اصلی سفر گروه ما به قشم شد؛ همان سال غار را پیمایش کامل کردیم و سه سال بعد برای آنالیز بیشتر و کار عکاسی و نقشه برداری کامل به آنجا برگشتیم. خطر در کمین بود و نمی دانستیم. آب وهوای قشم خبر از احتمال بارش های موسمی و شدید می داد. هواشناسی هم نظرش برای این چند روز همین بود؛ بارش های پراکنده. این آغاز ماجرای ما در این غار بود؛ غاری که داستان زندگی اش به چند هزار سال پیش برمی گردد.

آن وقت ها هنوز کسی نمی دانست که غار نمکی قشم که آن را غار نمکدان 3 (3N cave) می نامند طولانی ترین غار نمکی دنیا است؛ غاری که در جزیره ای شگفت انگیز به نام قشم واقع شده؛ جزیره ای 1600 کیلومتر مربعی که سال های سال و قرن های قرن، فشار لایه های زمین و وزش تندبادها و بارش رگبارها، چهره ای رنگارنگ و گوناگون به آن داده است. قبل از رفتن به سمت غار، طبق تجربه های قبلی اطلاعاتمان را درباره اش تکمیل کردیم. نقشه غار را از کتاب Iran Cave Directory که آلمانی ها به همراه تیم پژوهشی ایرانی تهیه اش کردند برداشتیم و گزارش تیم اکتشاف اهالی چک را هم همراهمان بردیم.

نمکدان 3 را همواره هم بزرگ ترین غار نمکی دنیا نمی دانستند و این لقب سال 2006 میلادی به بعد آن است. وقتی حدود شش سال پیش غارنوردان جمهوری چک داخل آن رفتند، با تماشا باریکه راه هایی متوجه شدند که طول این غار می تواند از 5010 متری که ثبت شده بیشتر باشد؛ یعنی همان طولی که به خاطرش دومین غار نمکی دنیا لقب گرفته بود.

برای همین سال 2006 میلادی که دوباره به قشم آمدند، ارتباطش را با غار 1570 متری دیگری پیدا کردند. به همین علت هم غار نمکدان 3، از غار ملهم (Malham Cave) که تا آن روز بزرگ ترین غار نمکی دنیا بود 900 متر طولانی تر شد و مقام اول را در دنیا از آن خود کرد. سال 85 مطالعه گزارش چکی ها هیجانمان را بیشتر نموده بود.

طبق گفته آنها بیش از 50 درصد غار- یعنی حدود 3 هزار متر- را باید در دالان های کمتر از یک متر بپیماییم. این طور که در گزارش آمده بود، قسمت زیادی از این 3 هزار متر آن قدر تنگ می گردد که فقط سینه خیز، راه عبور از آن خواهد بود، آن هم بدون کوله و بساط. پس ما هم آب و غذا و یاری های اولیه را برای سه روز پیش بینی کردیم و راه افتادیم و در برنامه ای دو روزه و یک شب مانی، پیمایش غار کامل شد.

سال 88 یعنی سه سال بعد از پیمایش غار، مینی بوس، تیم 11 نفره ما را به پایانی جزیره آورد تا پای غار. حدود نه صبح بود و بعد از پیمودن راهی که به خاطر باران های این یکی دو روز ناهموار شده بود، به ورودی غار رسیدیم. قسمت های زیادی از جاده خاکی منتهی به کوه نمکدان به وسیله سیل شسته شده بود و چند جای دیگر هم سنگ های بزرگ راه را بند آورده بودند. نزدیک غار، جاده کاملا از بین رفته بود و قسمتی را باید پیاده می رفتیم.

مثل هیچ کجا

در اولین نگاه، غار نمکدان قشم انگار تفاوتی با غارهای دیگر ندارد؛ یک دهانه باریک با ارتفاع دو متر و یک جوی کوچک با آب گل آلود. اما به قول معروف این آرامش، حتما پیام آور توفان بود. شکل مورفولوژی دهانه غار کمی با سال 85 و گزارش گروه اهل چک متفاوت بود. این خصوصیت کوه ها و غارهای نمکی است که به خاطر فعال بودنشان، مرتب شکل شان عوض می گردد. وارد غار که شدیم، همه چیز فرق می کرد؛ اما این تازه اول غافلگیری ها بود. به نظر می رسید غار هنوز ده متر پیش نرفته، تمام شده است. هوا گرم و به شدت مرطوب بود؛ رطوبت زیادی که توان آدمی را تحلیل می برد.

به لطف اندک نوری که از دهانه می تابید، دالان باریک پیش رویمان را پیدا کردیم؛ دالانی به ارتفاع 40 سانتی متر در پایانی ورودی. باید از همین جا سینه خیز را بدون کوله ای بر پشت آغاز می کردیم؛ آن هم با سری بالا و بیرون از آب که بگردد نفس کشید.

کوله ها را همراهمان روی کف غار کشیدیم و حرکت کردیم. چهره بچه ها تماشای بود؛ آنهایی که در ابتدا سعی می کردند حتی کفششان داخل آب گل آلود نرود، حالا باید سینه خیز در آن غوطه رو می شدند و حتی از خیس شدن سر و صورتشان هم گریزی نبود. هر 15- 10 متر که سینه خیز می رفتیم، می شد پامرغی هم رفت و کمی بعد دوباره سینه خیز؛ آن هم لای کانی های بیرون زده از کف و دیواره های غار.

یک لحظه هم از دور و برتان غافل نشوید. شش دانگ حواستان به جایی باشد که دست و صورتتان را می گذارید. کوله هایتان را بپایید. گیر کند، پاره شده. مخاطب این هشدارها، بی تجربه ترهای گروه بودند. آنهایی که نمی دانند یک اشاره کوچک به این کانی های نیزه ای تیز، برای یک برش عمیق و دردناک کافی است.

نیزه های نمکی انگار مارهای خوش خط و خال بودند؛ هرکدام به رنگی و کنار هم رنگین کمانی از رنگ. ده ها رنگ کنار هم، وقتی در مقابل نور چراغ پیشانی هایمان می درخشیدند، چشم انداز بی بدیلی را به وجود می آوردند. انگار وارد قصر جواهر شده بودیم. جشنواره باشکوهی از رنگ که به یُمن وجود ترکیبات معدنی مثل آهن، فسفر، کلسیم و مس برپا شده. اما باید از این جواهرات برحذر بود و به تماشاشان - آن هم با احتیاط- قناعت کرد. بریدن و زخم برداشتن پوست یک طرف ماجراست و وجود نمک زیاد و دردناکی و سوزش زخم طرف دیگرش.

کف غار البته به خطرناکی دیواره ها نبود و می شد اعتماد بیشتری روی آن داشت. آب بستر را کمی نرم نموده و سر تیز کانی ها را در خود حل نموده بود. گاهی که کف غار گود می شد، آب جمع شده در آن، حرکت را باز هم ساده تر می کرد. گاهی هم که سینه خیز رفتن طولانی می شد، برای استراحت که برمی گشتیم، قندیل های تیز را در چند سانتی متری صورتمان می دیدیم. فکر اینکه چند روز پیش، تمام این حفره ها و راه ها پر از آب و گِل بوده وحشتناک بود. هنوز سینه خیز بین ترس و امید رنگین کمان دیواره ها پیش می رفتیم که دالان کمی مهربان تر شد. حالا دیگر می توانستیم نیم خیز هم حرکت کنیم.

کلبه درویش

وای، اینجا دیگه کجاست! این یکی از ده ها جمله ای بود که بچه ها از حیرت تماشا تالار بزرگ پیش رویشان گفتند. یک فضای بسیار بزرگ محدب و یک تخته سنگ نمک بزرگ زیر پایمان. فضای باز آن قدر بزرگ بود که در بدو ورود پایانیش را تشخیص نمی دادیم. قندیل های شاخه ای یا اختاپوسی آویزان از سقف و متصل به دیواره ها، خستگی چند ساعت گذشته را از یادشان برده بود. کف تالار هم چند حوضچه بود که در این گرما و رطوبت بالا، غوطه رو شدن در آن لذت بخش بود. آب حوضچه ها از نمک اشباع شده و بسیار سنگین بود. بدون هیچ تقلایی روی آب غوطه ور ماندیم.

فرصت خوبی بود برای خوردن ناهار و تجدید قوا. هادی، از اعضای گروه، هم از فرصت استفاده کرد و زخم بازویش را که هدیه همان سنگ های تیز نمکی بودند، پانسمان کرد. هنوز 1200 متر را هم نیامده بودیم اما روی نقشه و طبق حساب، به موقع به آنجا رسیده بودیم. اعضای گروه دور هم، تالار را کلبه درویشی نموده و استراحت کردند. رنگ دیوارهای نمکی لایه به لایه و هر چند سانتی متر به رنگی بود.

اینجا بود که در میان همهمه بچه ها، ناگهان نگرانی وجودم را فرا گرفت. کمی آن طرف تر، تمام قندیل ها در یک ارتفاع تعیین از زمین بریده شده بودند. این یعنی تازگی ها آنجا سیل آمده است؛ سیلی آن قدر بزرگ که به زیر قندیل ها هم رسیده و آنها را از ارتفاع 1/2 متری زمین شسته است. عامل سیل هم بارش های سیل آسایی بود که جنوبی ها با آن خوب آشنا هستند و قشم هم از آن مستثنا نیست. رطوبت تالار هم که به 80 درصد می رسید گواه دیگر این ماجرا بود.

وقت را نباید هدر می دادیم، کافی بود باران روی تندش را نشان کوه های بیرون بدهد تا غار، گور دسته جمعی مان گردد. نقشه راه می گفت پایانی تالار دو شفت یا گذرگاه قرار گرفته است که به بیرون راه دارند. این جور مواقع باید آمار این گذرگاه ها را داشت تا برای لحظه بحران بتوان از این گزینه ها استفاده کرد. به راهمان ادامه دادیم و مسیر باریک غار را سینه خیز جلو رفتیم اما ناگهان هوای داخل غار سرد شد. تغییراتی در حال شکل گیری بود. این را از صداهایی که از اطراف می آمد فهمیدیم.

سیل و دلهره

صدای ریزش و ترک خوردن دیوارها، صدای شرشر آب؛ هرچند خیلی آرام بود اما همین صدا که هنگام رفتن از آن خبری نبود، هوشیارمان کرد. این صدا اصلا پیام خوبی نداشت، چراکه اعلام می کرد باران باریدن گرفته. به سرعت بقیه اعضای گروه را متوجه کردم. آنچه نباید می شد، رخ داده بود. با ابراهیم واقف سرپرست برنامه و مجید کاشیان دیگر مسئول فنی تیم چاره ای اندیشیدیم. دیگر ادامه دادن راه ممکن نبود، باید برمی گشتیم. گروه را راه انداختیم و در تالار بعدی که کمی از آنجا بزرگ تر بود و حاشیه امنیت بیشتری داشت مستقر شدیم. ادامه راه ممکن نبود. گذرگاه های تنگی که از آنها آمده بودیم، حالا پر از آب بودند. آب از سقف هم چکه می کرد. ما مانده بودیم و یک تالار نسبتا بزرگ که البته بزرگی اش بیش از چند ساعت به کارمان نمی آمد. همه اینها اما باز تمام ماجرا نبود.

گاهی از گوشه کنار، صدایی غیر از جریان آب هم می آمد؛ شکستن دیوار و ریختن خرده سنگ ها. طبیعت انگار روی بی رحمش را نشان ما می داد. حالا اگر آب هم نسخه زندگی مان را نمی پیچید، آوار سنگ های سنگین نمکی که پایه های زیرشان در حال شسته شدن بود، این کار را می کرد. ترس و اضطراب را در چشم تک تک بچه ها می شد دید. با مجید و ابراهیم دوباره به مشورت نشستیم. طبق محاسبات ما، در تالار بعدی که حدود ده دقیقه با جای فعلی مان فاصله داشت، شفتی به بیرون راه داشت اما متاسفانه راه بین این دو تالار مملو از گِل و آب بود. با وجود بارش باران هم بیش از شش - هفت ساعت نمی توانستیم در جای فعلی خود بمانیم، چراکه سطح آب رفته رفته بالا می آمد.

به هر حال تنها راه انتظار بود و امید به اینکه سطح آب آن قدر پایین بیاید که به تالار کناری و گذرگاه خروجی راه پیدا کنیم؛ گذرگاهی که البته آن قدر باریک بود که احتمالا از آن هم نمی توانستیم استفاده کنیم. با دستور خاموشی، همه چراغ ها را خاموش کردند و به نوبت یکی دو تا روشن شد تا برای ساعت های مبادا ذخیره داشته باشیم. بین بچه ها بحث های انحرافی پیش کشیدم تا به بحران فکر نکنند؛ هرچند زیاد فایده ای نداشت.

حالا آب کم کم به زیر پاهایمان هم رسیده بود و کوله هایمان روی آب شناور بودند. تقریبا غیر از ما سه نفر، بقیه خودشان را باخته بودند. زیباترین صحنه های عمرمان بدترین خبرها را به ما می دادند. از چند قسمت دیوار آبشارهای زیبایی جاری شدند که البته پیامشان سرعت بخشیدن به جریان آب بود.

هفت ساعتی گذشت و من گوشه ای خوابیده بودم تا کمتر دچار استرس شوم. به نظر می رسید چکه های آب از سقف و جریان آب زیر پایمان کمتر شد. بدون شک این، یکی از خرسند کننده ترین خبرهای عمر تک تک مان بود. حالا دیگر گذرگاه مقابلمان باز شده بود و بچه ها بی درنگ، یکی یکی وارد آن می شدند.

بحران اما هنوز تمام نشده بود. کافی بود باران دوباره ببارد، حتی خیلی کمتر از گذشته تا دالان را پر از آب کند. خیلی سریع تر از قبل راه ها پیموده می شدند. حدسمان درست بود و گذرگاه خروجی تالار بعدی هم برایمان قابل استفاده نبود. گذرگاه تالار بعدی هم گرچه دهانه بازی داشت اما طبق نقشه، در پایان آن قدر باریک می شد که حساب کردن روی آن، از بحرانی که در آن بودیم خطرناک تر بود. حالا طبق برنامه حدود 45 تا 60 دقیقه به پایانی غار مانده بود که بیشتر آن را هم باید سینه خیز و پامرغی می رفتیم. دو راه داشتیم؛ یا اعتماد به گذرگاه خروجی تالار یا ادامه راه و تن دادن به خطر سیل. هرچه حساب می کردیم، می دیدیم راه دوم مطمئن تر است. پس دستور حرکت داده شد. بچه ها آن قدر سریع حرکت کردند که گاهی کوله شان را روی زمین جا می گذاشتند.

کسی دیگر به فکر کانی های تیز کنار دیوار و رنگ های فریبنده شان نبود. راهی که هنگام آمدن در 50 دقیقه طی شد، حالا 20 دقیقه ای پیموده می شد و از غار و همه ترس هایش خلاص می شدیم. ساعت 7:30 دقیقه شب بود که ما با حدود پنج ساعت تاخیر از غار بیرون آمدیم. هیچ کس حواسش به زخم های دست و صورتش نبود. کسی سراغ کوله گمشده اش را نمی گرفت. برترین خبر همین بود که دوباره راننده مینی بوس را ببینیم. باران دوباره باریدن گرفته بود و باورمان نمی شد که بیرون غار هستیم.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 15 مرداد 1402 بروزرسانی: 15 مرداد 1402 گردآورنده: cicanews.ir شناسه مطلب: 1330

به "بزرگ ترین نمکدان دنیا در قشم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بزرگ ترین نمکدان دنیا در قشم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید