هوش کلامی چیست؟
به گزارش سیکانیوز، هوش کلامی یا هوش زبانی توانایی درک زبان و استفاده مؤثر از آن است. هوش کلامی یکی از 9 هوشی است که هوارد گاردنر در کتابش به آن اشاره نموده است. گاردنر احساس کرد روش هایی که برای اندازه گیری میزان هوش در نظر گرفته شده اند، بسیار محدود است. استدلال این روانشناس این بود که افراد تنها دارای توانایی های فکری نیستند، بلکه آن ها دارای استعدادهای دیگر نیز هستند. هوش کلامی - زبانی که گاردنر به آن اشاره می نماید، استفاده موثر از زبان گفتاری و نوشتاری است. نویسندگان، شاعران، حقوقدانان، سیاستمداران و سخنرانان از جمله کسانی هستند که گاردنر برای آن ها هوش زبانی بالایی را در نظر می گیرد. با انگیزه همراه باشید و ابتدا درباره انواع هوش از نظر گاردنر و سپس روش های توسعه هوش کلامی بیشتر بدانید.

8 هوش شناسایی شده توسط گاردنر
1. هوش بصری - مکانی
با یاری هوش تصویری توانایی تجسم چیزهای مختلف به همراه نمودارها، نقشه ها و… را خواهید داشت.
2. هوش کلامی - زبانی
توانایی استفاده مؤثر از کلمات هم در نوشتن و هم در گفتار است. با یاری این هوش توانایی درک نوشته های مختلف را به راحتی دارا خواهید بود.
3. هوش منطقی - ریاضی
با یاری این هوش توانایی خوب استدلال کردن، شناخت الگوها و تحلیل منطقی مسائل را دارید.
4. هوش بدنی - حرکتی
دارندگان این هوش در انجام حرکات بدنی منظم مانند پایکوبی و ورزش خوب هستند. با وجود دارا بودن هوش بدنی، هماهنگی دست و چشم به خوبی برقرار می گردد.
5. هوش موسیقی
افرادی که دارای هوش موسیقی هستند می توانند موسیقی های مختلف را به خوبی درک نمایند. این افراد درباره ریتم موسیقی و صداها خوب فکر می نمایند. دارندگان هوش موسیقی می توانند آهنگ ها را با استانداردهای بالا تنظیم و اجرا نمایند.
6. هوش ارتباطی
افرادی که دارای هوش ارتباطی هستند، توانایی برقراری ارتباط مؤثر و درک و تعامل با سایرین را دارند.
7. هوش درون فردی
افرادی که دارای هوش درون فردی هستند تمایل به خودآگاهی دارند. این افراد از خوداندیشی و کنکاش درباره خودشان لذت می برند.
8. هوش طبیعت گرایانه
به گفته گاردنر افرادی که از هوش طبیعت گرایانه بالایی برخوردارند، بیشتر با طبیعت هماهنگ می شوند و علاقه دارند که در دل طبیعت رشد نمایند و به کاوش بپردازند.
ممکن است با هوش خاصی متولد شویم، اما همواره توانایی های ما به حد اعلا نمی رسد. شخصی که هوش موسیقی دارد هم مانند سایرین باید موسیقی را یاد بگیرد و نواختن یک ساز را تمرین کند. اگر در زمینه یک هوش خاص خوب نباشیم، با تکرار و تمرین به وسیله روش های خاص می توانیم به مهارت لازم در آن زمینه دست پیدا کنیم. در ادامه 9 روش برای تقویت هوش کلامی را ارائه نموده ایم.
روش های تقویت هوش کلامی
1. داشتن یک ژورنال روزانه
برای تقویت مهارت نوشتاری خودتان باید به طور منظم بنویسید. اگر هر روز در مجله اینترنتی یا دفترچه یادداشتتان بنویسید، به زودی شاهد بهبود فن بیان خود خواهید بود. شما می توانید این نوشته ها را به صورت خصوصی داشته باشید و الزامی نیست که دیگری آنچه نوشته اید را بخواند. نوشتن در یک ژورنال می تواند سایر هوش ها مخصوصاً هوش درون فردی را نیز بهبود دهد؛ زیرا نوشتن توانایی خودآگاهی و درون بینی شما را افزایش می دهد.
2. خواندن انواع کتاب، مجله و مقاله
دومین روش موثر برای تقویت هوش کلامی خواندن مقاله ها، کتاب ها و… به صورت گسترده است. در حالت ایده آل برای خواندن باید مواردی را انتخاب کنید که برایتان چالش برانگیز باشد. سعی کنید برای خواندن طیف وسیعی از موضوعات و نوشته ها با سبک ها و دسته بندی های مختلف را انتخاب کنید. پس از اتمام هر مطالعه می توانید خلاصه ای از آنچه آموخته اید را بنویسید. این نوشتن به شما یاری می نماید که آنچه یاد گرفتید را تمرین کنید.
3. مکالمه هنگام صرف غذا
یکی از بهترین روش ها برای تقویت هوش کلامی، مصاحبه با دیگران است. از هر فرصتی برای مصاحبه با اطرافیانتان بهره ببرید و از ایده ها، تجربیات و نظراتی که دارند آگاه شوید. این یعنی هنگام صرف شام تلویزیون را خاموش کنید، تلفن همراه را کنار بگذارید و با هم صحبت کنید.
4. حل کردن جدول و معما
حل کردن معما و جدول کلمات متقاطع هوش زبانی را افزایش می دهد. زمانی که برای یک قرار دیدار منتظر هستید یا فرزندتان را برای بازی به پارک برده اید، می توانید جدول یا معما حل کنید. به جای این که زمانتان را در شبکه های اجتماعی هدر دهید به تقویت هوش زبانی خودتان بپردازید. برای این که بتوانید با علاقه این کار را انجام دهید، به شما پیشنهاد می کنیم یک کتاب که حاوی جدول های متنوع و معماهای گوناگون مورد علاقه تان است را تهیه نمایید.
5. نوشتن نامه
نامه نوشتن این روزها یک موضوع نادر است. با این وجود نامه نوشتن یک روش عالی برای بهبود مهارت های مختلف شماست. بسیاری از نویسندگان مشهور در گذشته به عنوان نویسندگان پرکار شناخته می شده اند. نامه ای برای بستگان یا دوستانی که آن ها را مدت طولانی است دیدار ننموده اید بنویسید. افراد مسن و سالخورده از این که نامه ای برای آن ها نوشته اید از شما قدردانی خواهند کرد.
6. یاد دریافت کلمات جدید
یادگیری کلمات جدید در طول روز یک روش عالی برای بهبود دایره واژگان شماست. یادگیری یک کلمه در هر روز شما را به یک سخنران و نویسنده مؤثر و توانا تبدیل خواهد نمود. برای افزایش دایره لغاتی که دارید می توانید از وب سایت های مختلفی که برای آموزش واژگان راه اندازی شده اند بهره ببرید.
7. بازی های کلمه ای
یکی دیگر از روش های مناسب برای تقویت هوش زبانی- کلامی، بازی با کلمات است. برای این کار می توانید بازی هایی مانند اسم و فامیل را با دوستان خودتان انجام دهید. بازی هایی که در آنها هر کلمه با حرف آخر کلمه قبلی گفته می گردد و بازی های مشابه در تقویت هوش کلامی تأثیر قابل توجهی دارند.
8. سخن گفتن در جمع های محبت آمیز یا خانوادگی
باید درباره موضوعات مختلف سخن بگویید و با سایر افراد وارد مذاکره شوید. برای این کار می توانید در جمع های خانوادگی یا محبت آمیز با سایر افراد گفتگو نموده و درباره موضوعات مختلف حرف بزنید. اگر نتوانستید درباره یک موضوع چیزی بگویید، مغز به طور ناخودآگاه شما را به فکر وادار می نماید و به مطالعه موضوع مورد بحث خواهید پرداخت.
بیشتر بخوانید: تکنیک های اصولی و حرفه ای برای استفاده از زبان بدن در سخنرانی
9. قرار دریافت در جای دیگران
در این روش باید بتوانید خودتان را جای دوستان یا اطرافیانتان بگذارید و به جای آن ها به سؤالاتی که می گردد پاسخ دهید. فکر کردن برای پیدا کردن پاسخ مناسب شما را وادار می نماید به دنبال کلمات و جملات مناسب بگردید. با این روش می توانید جملاتی جذاب را برای سخنرانی ها یا نوشته هایتان پیدا کنید.
سخن آخر
افرادی که هوش کلامی بالایی دارند نسبت به سایرین در بسیاری موارد قدرتمندترند. این افراد به خوبی می توانند از کلمات مختلف برای متقاعد سازی اطرافیانشان استفاده نمایند. سخنرانانی که بی وقفه پای حرف هایشان می نشینید یا نویسندگان توانا از این هوش، بهره بالایی برده اند. برای تقویت هوش زبانی یا کلامی راه های مختلفی وجود دارد در این مقاله بعضی از این روش ها را بیان نموده ایم. با انجام کارهای صورت گرفته می توانید مهارت گفتاری و نوشتاری خود را تقویت کنید.
به شما پیشنهاد می کنیم درباره هوش اقتصادی و هوش معنوی نیز مطالعه کنید و جنبه های دیگری از استعداد های خود را بسنجید.
منبع: مجله انگیزه