فیلم سیریانا : معرفی و آنالیز
به گزارش سیکانیوز، دیروز فرصتی پیش آمد تا فیلم سیریانا را ببینم. در روزنامه ها و مجلات و سایتها مخصوصا این یکی دو ماهه مطالب زیادی را می شد ، درباره این فیلم دید.
اگر در پی یک فیلم سرگرم نماینده هستید که هضم و جذبش آسان باشد و بگردد در آخر شب پس از کار روزانه آن را دید و تجدید قوا کرد ، فیلم سیریانا ، فیلم مناسبی برایتان نیست.
خوب برویم سراغ فیلم : فیلم با صدای اذان و الله اکبر و نمایی از کارگران پاکستانی در یک شهر فرضی عربی کناره خلیج فارس آغاز می گردد ، در کمال تعجب صحنه بعدی فیلم متعلق به تهران و یک پارتی است و شما جورج کلونی را می بینید که در یک پارتی در تهران شرکت نموده است. در ادامه جورج کلونی در یک بمب گذاری در تهران مشارکت می نماید.این قسمتها در لوس انجلس فیلمبرداری شده اند و از بازیگران ایرانی در آنها استفاده شده است. اینها سکانسهایی هستند که در مجلات سینمایی و حتی سایتها و وبلاگها به آنها اشاره نشده است!
فیلم سیریانا ، فیلمی است پازل گونه و پر از کاراکترهای مختلف و روابط متعدد . اعتراف می کنم تا آخر فیلم برای اینکه سررشته حوادث از دستم خارج نگردد ، زحمت زیادی متحمل شدم!
فیلم را استیون گیگان نوشته و کارگردانی نموده است.فیلمنامه بر اساس کتابی به نام شری نمی بینم نوشته شده است. گیگان نویسنده فیلم ترافیک هم بوده است.
از هنرپیشه های مشهور فیلم جورج کلونی ،مت دیمون و آماندا پیت را می توان نام برد.
فیلم کلا درباره فساد و بازیهای پشت پرده صنعت نفت جهانی است . ولی نوع پرداخت فیلم وقایع نگارانه است و نه قضاوت گرانه ، به عبارت دیگر فیلم قضاوت را به تماشاگر سپرده و خود هیئت منصفه تشکیل نداده است ، گرچه با توجه به بینش و علایق خود در حین تماشای این فیلم حتما موضع گیری خواهید کرد ولی فیلم نگاهی سیاه و سفید به کاراکترها و وقایع ندارد ، نه خوب مطلق درست نموده و نه شر مطلق آفریده. همواره فیلمهایی از این دست را پسندیده ام.
گویا بعد از ساخته شدت و اکران فیلم ، مخالفتهایی هم با آن در آمریکا و غرب اجرا شده است. جورج کلونی در مقام پاسخ جمله جالبی گفته:اگر به علت مخالفت با سیاستهای آمریکا به من لقب خائن داده اند به این لقب افتخار می کنم ، زیرا می خواهم در جبهه حق تاریخ باشم. گرچه فیلم نگاه جانب گرانه نداشته ولی داشتن همین نگاه بی طرفانه در هالیوود چیز مرسوم و معمولی نیست.
اگر بخواهم به برخی از شخصیتهای اصلی این فیلم بپردازم می توانم به این موارد اشاره کنم: کارگران پاکستانی که باید در شرایطی غیرانسانی در یکی از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس کار نمایند ، عوامل واشنگتن نشین سیاست گذار ، دو شاهزاده عرب یکی روشنفکر و رفورمیست ودیگری خوشگذران ، شرکتهای نفتی چینی و آمریکایی ، مت دیمون در نقش یک کارشناس نفتی خبره ، جورج کلونی بازیگری که 15 کیلوگرم برای ایفای نقش وزن در عرض یک ماه وزن اضافه نموده در نقش یک مأمور سیا و…
می بینید که تعدد شخصیت زیادی در این فیلم داریم و حوادث لزوما به ترتیب چیده نشده اند.
می گویند که شاهزاده عرب روشنفکر در این فیلم کنایه ای است از رفیق حریری ، البته به نظر می رسد نویسنده فیلمنامه چندان تعمدی در این مطلب نداشته است.
به هر حال اگر می خواهید یک فیلم افشاگرانه سیاسی از نوعی متفاوت ببینید ، این فیلم را از دست ندهید و توصیه دیگرم این است که شکیبایی خود را تا اواخر فیلم صبر کنید و فکر نکنید تنها شما هستید که از تعدد حوادث و شخصیتهای این فیلم و سرراست نبودنش خسته می شوید.
منبع: یک پزشک