آشنایی با ساز دف و تفاوت آن با دایره و دایره زنگی
به گزارش سیکانیوز، ساز دف یک ساز های کوبه ای است که از چوب، پوست و فلز ساخته می شود. دف را با دو دست مایل به سمت چپ می گیرند و با هر دو دست به آن ضربه می زنند. حلقه های فلزی که بر جداره آن نصب می کنند به زیباتر شدن صدای آن کمک می کند.
خبرنگاران | سرویس فرهنگ و هنر - در کتاب های موسیقی و نسخ قدیمی این چنین آمده که دف را برای مجالس عیش و طرب و برای همراهی دیگر ساز ها و حفظ ریتم و وزن استفاده می کردند. از این ساز در قاره آسیا بیشتر استفاده می شود. در کتاب های لغت ساز دف را چنبری چوبی تعریف کرده اند که بر روی آن پوست می کشند و حلقه هایی بر آن آویزان می کنند.
معرفی ساز دف
دف از ساز های کوبه ای است که در ساخت آن از چوب، پوست و فلز استفاده می شود. این ساز دارای بدنه دایره ای شکل و دهانه ای به قطر حدود شصت سانتی متر است که یک طرف آن را پوست می کشند و دور تا دور جداره داخلی دف حلقه هایی فلزی را در فواصل مشخص نصب می کنند. هنگام نواختن دف آن را به صورت عمودی با دو دست گرفته و با کمک انگشت های هر دو دست به آن ضربه می زنند. بیشتر وزن دف را دست چپ تحمل می کند.
از این ساز در مراسم و آیین های خاص عرفانی و همچنین در کار های گروه نوازی و در کنار ساز های دیگر استفاده می کنند.
اجزای تشکیل دهنده ساز دف
کمانه
به طوقه چوبی دور دف کمانه می گویند و ضخامت آن از طرف دهانه پوست دار حدود 2 تا 3 میلی متر و از طرف دهانه باز حدود یک و نیم سانتی متر، و عرض آن حدود 6 سانتی متر است. کمانه ها به دوصورت ساخته می شوند:
1. کمانه یک کمه از چوبی به ضخامت یک و نیم سانتی متر تهیه می شود و دو سر چوب را طوری به یکدیگر متصل می کنند که به شکل دایره در می آید و از نظر وزن نسبت به انواع دیگر سبک تر است.
2. کمانه دو کمه از دو چوب به ضخامت های حدود نیم و عرض 6 سانتی متر که بر روی یکدیگر پرس شده اند ساخته می شود. این نوع کمانه از نظر وزن سنگین تر از انواع دیگر و در مقابل فشار و کشش پوست مقاوم تر است و تاب نمی خورد.
شستی
از طرف دهانه باز کمانه یک فرو رفتگی کوچکی ایجاد می کنند تا انگشت شست دست چپ روی آن قرار بگیرد و نوازنده بتواند ساز را نگه دارد.
پوست
پوستی که روی دف می کشند از جنس پوست قدیمی و کهنه گوسفند، بز یا آهو است که باید دارای ضخامت یکسان در تمام نقاط باشد. قابل ذکر است که جدیدا از انواع پوست های پلاستیکی هم استفاده می شود. پوست های پلاستیکی در مقابل رطوبت و حرارت مقاومت بیشتری دارند و صدای شان نیز شفاف تر است که البته صدایی غیر سنتی به حساب می آید.
حلقه ها
دور تا دور دف را حلقه های کوچک فلزی به فاصله های یک سانتی متر از یکدیگر و با فاصله سه سانتی متری از پوست نصب می کنند تا هنگام نواختن با برخوردشان به پوست، حلقه ها به صدا در آیند.
گل میخ
گل میخ ها، میخ هایی با سر تخت شبیه پونز هستند که پوست دف را بر روی کمانه محکم می کند و نگه می دارد. در بعضی موارد برای چسباندن پوست بر روی جداره از چسب استفاده می کنند.
نت نویسی ساز دف
خط نت نویسی دف هم مانند دیگر ساز ها خطی بین المللی است. در قدیم برای نت نویسی دف و دیگر ساز های کوبه ای از حامل یک خطی استفاده می کردند، ولی در سال های اخیر از حامل هایی با تعداد خطوط متفاوت استفاده می کنند. برای دف حامل چهار خطی مرسوم است که در صورت استفاده از حامل چهار خطی صدا های بم ناحیه مرکزی پوست را روی خط اول، ناحیه میانی پوست را روی خط دوم و ناحیه کناری پوست که اصوات زیرتری دارند، روی خط سوم حامل نشان داده می شوند. زمان استفاده از حلقه ها هم بر روی خط چهارم نشان داده می شود. در روش های مختلف دف نوازی برای حرکت دست ها و انگشت ها هم علائم قرار دادی خاصی استفاده می کنند.
هم خانواده های دف
1. دایره: دایره نوع کوچکتر و مجلسی دف و با همان ویژگی های ساختاری است. ولی قطر دهانه آن 35 سانتی متر است. در واقع دایره نوع بزمی در مقابل نوع آیینی دف به حساب می آید.
2. دایره زنگی: این ساز از یک کمانه چوبی دایره ای شکل با قطر حدود 25 سانتی متر و عرض 5 سانتی متر تشکیل شده است. یک سمت دهانه آن را با پوستی از پلاستیک یا پوست چهار انتها می پوشانند؛ و یا هر دو طرف آن را باز می گذارند. دور تا دور کمانه را شکاف هایی ایجاد می کنند و داخل شکاف ها سنج های کوچک و مضاعفی متصل می کنند. سپس از برخورد دایره زنگی به دست سنج ها به یکدیگر برخورد کرده و صدا تولید صدا می شود.
دف نوازان معروف
از نوازندگان به نام دف در ایران می توان بیژن کامکار و مسعود حبیبی را نام برد. هژار زهاوی نیز از نوازندگان بنام بین المللی ساز دف است.
در انتها قطعه تک نوازی دف را با هم می شنویم:
کد مولتی مدیا
دانلود
فیلم اصلی
منبع: setare.com