آثار مخرب شبکه های اجتماعی بر سلامت روان
به گزارش سیکانیوز، متخصصان حوزه سلامتی معتقدند که بی تحرکی و یک جا نشستن مثل سیگار کشیدن برای سلامتی مضر است. با توجه به تعداد بیماری ها و آمار مرگ ومیر مرتبط با بی تحرکی باید گفت که یک جا نشستن، یکی از بدترین بلاهایی است که بر سلامتی مان می آوریم. اما بدتر از آن، کارهایی است که هنگام یک جانشینی انجام می دهیم؛ تصور کنید که دقایق ارزشمند اوقات فراغت را برای شبکه های اجتماعی اختصاص دهیم. برای بعضی افراد، این دقایق به ساعت ها تبدیل می شوند. تحقیقات مختلف ثابت نموده اند که اعتیاد به شبکه های اجتماعی جزو بدترین عادت هایی است که افراد جامعه از لحاظ روانشناسی اجتماعی با آن روبه رو می شوند.

شبکه های اجتماعی چه تاثیری بر سلامت روان دارند؟
تحقیقات زیادی ارتباط بین شبکه های اجتماعی و سلامت روان را مورد مطالعه قرار دادند. همه آنها به نتیجه یکسان رسیده اند. استفاده کمتر شبکه های اجتماعی به معنی سلامت روان بهتر است.برای مثال تعداد زیادی از مطالعات نشان می دهند درصد افسردگی در افرادی که کمتر از شبکه های اجتماعی استفاده می نمایند، سه برابر کمتر از کسانی است که به طور مداوم در این شبکه ها حضور دارند. تحقیق دیگری نشان می دهد جوانانی که بیش از دو ساعت در روز از این شبکه ها استفاده می نمایند، از سلامت روان میانه یا ضعیفی در مقایسه با دیگران برخوردارند.
به همین ترتیب مطالعه دیگری بر روی تاثیر شبکه های اجتماعی بر سلامت روان نشان می دهد علائم افسردگی و اضطراب در افرادی که اندازه استفاده از شبکه های اجتماعی را به یک ساعت در روز یا کمتر تغییر داده اند، کمتر از گروه کنترل بوده است.1
علائم تاثیر منفی شبکه های اجتماعی بر سلامت روان شما
حضور بیش از حد در دنیای مجازی نسبت به دنیای واقعیمقایسه خود با دیگران
تجربه خشونت مجازی و آزارهای مزاحمان مجازی
حواس پرتی در محل کار و مدرسه
نداشتن زمان برای کار و سرگرمی
انجام هر کاری، از جمله کارهای خطرناک، غیراخلاقی و غیرواقعی، برای گرفتن لایک و کامنت
ابتلا به مسائل خواب
تشدید علائم افسردگی و اضطراب.1
تاثیراتی که شبکه های اجتماعی روی سلامت روان ما می گذارند
ارتباط انسانی
انسان موجودی اجتماعی است و ایجاد ارتباطات شخصی و رو در رو با دیگران بسیار مهم است.با این حال، وقتی ما به صفحه های مستطیلی [تلفن های هوشمند خود]چسبیده ایم و به جای تماشا چهره واقعی دوستان مان با تصویر دیجیتالی آن ها سروکار داریم، برقراری ارتباط انسانی سخت است.
یک کاربر فضای مجازی که 107000 دنبال نماینده در اینستاگرام دارد، شرح می دهد که چگونه رسانه های اجتماعی گاهی اوقات باعث حس انزوا درون او می گردد.
وی به ایندیپندنت گفت: من از تجربه شخصی می دانم که وقتی عکس های دوستانم را می بینم که به یک مهمانی رفته اند که من نرفته ام، دچار حس تنهایی و اضطراب می شوم.
براساس مطالعات اجرا شده از 5208 کاربر فیس بوک، نشان می دهد که استفاده منظم از فیس بوک اثر منفی بر سلامت روان دارد.3
حسادت و چرخه بدبختی
تقریبا همه ما می دانیم که مقایسه کردن در شبکه های اجتماعی به حسادت منجر می گردد. بیشتر افراد اعتراف می نمایند که تعطیلات دوستان شان در منطقه ها گرمسیری یا رفتارهای مؤدبانه بچه ها آنها، باعث حسادت می گردد.مطالعات نشان داده اند که شبکه های اجتماعی، احساس حسادت را تحریک می نمایند. نویسنده یکی از مطالعات که حسادت و سایر احساسات منفی ناشی از فعالیت در فیس بوک را آنالیز نموده بود، این طور می نویسد: این حجم از حسادت که فیس بوک به تنهایی ایجاد می نماید، حیرت انگیز است. این مسئله نشان می دهد که فیس بوک، شرایط لازمی را برای پرورش احساسات زشت فراهم می نماید.
محققان بعلاوه معتقد هستند که فیس بوک و سایر شبکه های اجتماعی می توانند چرخه بدبختی ایجاد نمایند. احساس حسادت باعث می گردد، افراد کوشش نمایند تا ظاهر زندگی خود را بهتر جلو دهند؛ به همین علت نیز پست هایی از جنبه های مختلف زندگی خود به اشتراک می گذارند و این چرخه دائما ادامه پیدا می نماید.
ارتباط بین حسادت و افسردگی ناشی از فیس بوک نیز آنالیز شد. در نتیجه این آنالیز ها تعیین شد که حسادت در رابطه بین افسردگی و فیس بوک نقش مهمی دارد؛ به بیان بهتر، زمانی که احساس حسادت کنترل گردد، فیس بوک دیگر افسرده نماینده نیست. با این اوصاف، حسادت بیشترین تأثیر را در ایجاد افسردگی ناشی از فیس بوک دارد.2
تصور می کنیم که شبکه های اجتماعی به ما یاری می نمایند
متأسفانه با اینکه می دانیم شبکه های اجتماعی احساس ناخوشایندی را در ما ایجاد می نمایند، اما باز هم به سراغ آنها می رویم. این حالت احتمالا به علت تأثیری است که با نام خطای پیش بینی شناخته می گردد. فکر می کنیم که استفاده از شبکه های اجتماعی، مثل مصرف دارو می تواند به ما یاری کند؛ اما این طور نیست و در نهایت، باعث شکل گیری احساسات ناخوشایند در ما می گردد. نتیجه این حالت ها باعث می گردد، خطایی در توانایی پیش بینی واکنش های ما شکل بگیرد.در یکی از مطالعات، احساسات افراد بعد از استفاده از فیس بوک و تصور خود آنها درباره احساسات شان مورد آنالیز نهاده شد. نتیجه این تحقیقات نیز همچون مطالعات دیگر نشان می داد که افراد پس از استفاده از این شبکه اجتماعی، در مقایسه با افرادی که فعالیت های دیگری انجام می دهند، تقریبا همواره احساس بدی پیدا می نمایند.
نکته جالب اینجاست که این افراد تصور می نمایند، پس از استفاده از فیس بوک، احساس بهتری دارند. البته که چنین احساسی اصلا واقعی نیست و به الگوهای انواع دیگر اعتیاد شباهت دارد.2
حافظه
شبکه های اجتماعی وسیله کارآمدی برای یادآوری خاطرات گذشته هستند.با این حال، بعلاوه می توانند سازوکار یادآوری خاطرات گذشته ما را دچار اختلال نمایند.
بسیاری از ما وقتی قرار باشد یک خاطره را در قالب یک عکس ثبت کنیم، چنان به گرفتن یک عکس بی نقص متمرکز می شویم که عملاً از تجربه آن لحظه تکرارنشدنی غافل می مانیم.
دکتر بونو گفت: اگر ما تمام توجه خود را صرف گرفتن برترین عکس برای اشتراک با دنبال نمایندگان خود در شبکه های اجتماعی کنیم، تا تحسین آن ها را جلب کنیم، امکان کمتری برای تجربه لذت از آن لحظه خواهیم داشت.
صرف وقت زیاد با تلفن ها، ما را از جنبه های دیگر این تجربه غافل می نماید و حس شادی را تضعیف می نماید.3
خواب
برخورداری از خواب برای مدت زمان کافی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.با این حال، بسیاری از ما قبل از خواب از تلفن های خود استفاده می کنیم و این امر به خواب رفتن مان را سخت می نماید.
دکتر بونو شرح می دهد: حس اضطراب یا حسادتی که در نتیجه گشت وگذار در رسانه های اجتماعی در ما ایجاد می گردد، مغز را در حالت هوشیاری نگاه می دارد و مانع از به خواب رفتن می گردد.
به علاوه، نور دستگاه تلفن همراه که فقط چند اینچ از صورت ما فاصله دارد، می تواند ترشح ملاتونین، همان هورمونی را که به ما یاری می نماید احساس خستگی کنیم، سرکوب کند.
برای خود یک برنامه تنظیم کنید که حداقل 40 دقیقه تا یک ساعت قبل از خواب به تلفن دست نزنید و ببینید آیا این امر در کیفیت خواب شما تفاوتی ایجاد می نماید یا خیر. 3
نکاتی برای سم زدایی روحی از تاثیر شبکه های اجتماعی بر سلامت روان
از اپلیکیشنی مانند Quality time برای کنترل زمان استفاده از اپلیکیشن ها بهره ببرید.در زمان های خاصی از روز تلفن همراه خود را خاموش کنید.
تلفن همراه تان را در تختخواب نیاورید.
نوتیفیکیشن ها را خاموش کنید.
اندازه چک کردن تلفن همراه خود را محدود کنید.
یکی از نرم افزارهای ارتباطی برای شما کافی است. بقیه را حذف کنید.
به جای بازدید صرف از پست های دیگران، کمی فعالیت واقعی در این شبکه ها داشته باشید و با دیگران ارتباط برقرار کنید.
به جای مقایسه کردن، جنبه های مثبت زندگی خود را به خاطر بسپارید و دائما به خود یادآوری کنید که همه تصویر مثبتی از زندگی خود به نمایش می گذارند.
به یک فعالیت و سرگرمی واقعی روبیاورید.
هر هفته زمانی را به دورهمی با دوستان اختصاص دهید.
در یک باشگاه عضو شوید.
هر روز زمانی را به شکرگزاری و برنامه ریزی برای تغییر و بهبود در آینده اختصاص دهید.1
پینوشتها
1.www.simiaroom.com
2.www.iribnews.ir
3.www.chetor.com
منبع: راسخون